Fond-i-fondkoncept

”En vis man fattar egna beslut, en okunnig gör som alla andra” Kinesiskt ordspråk .

En ny typ av fonder har blivit populära på senare år som innebär att man ger förvaltaren mandat att välja mellan olika fonder med det kapital man satsar. Konceptet bygger på att förvaltaren har kunnande om när man skall flytta kapital mellan olika marknader eller mellan aktier och obligationer. Ge oss dina pengar så sköter vi om dem på bästa möjliga sätt är marknadsföringsidén.

Grundproblemet med denna konstruktion är att man får ytterligare en avgiftsnivå för sitt sparande. Då varje kostnadsprocent får stora konsekvenser för ett långsiktigt sparande blir fond-i-fonderna mindre attraktiva. Det finns fond-i-fondkoncept utan extra avgifter men då väljs normalt bara fonder ur en förvaltares eget utbud vilket begränsar valmöjligheterna och binder kapital bara till den förvaltaren.

Ett annat problem är att inte någon vet hur framtida marknader kommer att utveckla sig och det är omöjligt att med rätt timing byta mellan Kina, Sverige och Indien för sina placeringar. På samma sätt vet ingen när det är rätt timing att byta från aktier till obligationer för att sedan byta tillbaks till aktier när aktiemarknaden nått botten.

En annan variant på ovanstående är Allt-i-ett-fonder som har mycket bredare förvaltningsmandat och inom en fond kan investera i alla tillgångsslag t.ex. aktier, obligationer, råvaror och andra fonder. Även för denna typ av fonder kvarstår problemet att det är svårt att ha rätt timing på alla dessa byten.

Läs mer i boken: ”Så här kan alla svenskar bli miljonärer”, kapitel 19.

Tillbaka till Sparalternativ

Bli medlem & gilla oss på facebook!

Få P H Börjessons nyhetsbrev "Sparrebellen" ca 10 ggr/år

Bli medlem Ja, det är faktiskt helt gratis
Puff_åretsfondbolag
aktiefondinvestmentbolag