Hedgefonder - Nej

”Ekonomiskolor belönar komplext beteende mer än enkelt beteende, men enkelt beteende är mer effektivt” Warren Buffett .

Det finns många olika typer av hedgefonder och man måste noggrant studera varje förvaltares strategi för att förstå vad man köper. Några spekulerar i att börsen kan gå ner genom att sälja aktier de inte äger. Andra försöker välja ut bolag i samma bransch som man tror på respektive inte tror på och genom att köpa och sälja dessa aktier kan man få en positiv avkastning oberoende av hur hela marknaden går om man har rätt i sina antaganden. Ett känt exempel att det kan gå fel även för de ”smartaste” hedgefondförvaltarna är historien runt ”Long term capital” som var en hedgefond som gick över styr 1998. Fonden leddes av några nobelpristagare i ekonomi och var mycket framgångsrik ett antal år men när det som enligt deras modeller inte skulle inträffa, sedan universum bildades, faktiskt inträffade brakade hela fonden samman.

Problemet med hedgefonder är att förvaltaren måste göra några grundantaganden som måste stämma med verkligheten om man skall få en god avkastning.
En annan nackdel med hedgefonder är de höga kostnaderna. Förutom en fast avgift går en del av vinsten till dem som förvaltar fonden. Det kan ge otroligt stora intäkter till förvaltare av hedgefonder om avkastningsmålet relateras till den korta räntan och fonden går upp kraftigt när de placerar i aktier som utvecklas positivt.

Slutsatsen är att det är bättre att göra en egen ”hedge” genom att själv välja exponering mot aktier och obligationer. 50 % aktier och 50 % obligationer är t.ex. en vanlig fördelning i ett långsiktigt pensionssparande. Även hedgefonder med stabil avkastning och låg risk kan snabbt förvandlas till en veritabel härdsmälta. För den som vill sova säkert om natten kan till och med en vanlig obligationsfond vara den bästa lösningen.

Läs mer i boken: ”Så här kan alla svenskar bli miljonärer”, kapitel 12

Tillbaka till Sparalternativ

Bli medlem & gilla oss på facebook!

Få P H Börjessons nyhetsbrev "Sparrebellen" ca 10 ggr/år

Bli medlem Ja, det är faktiskt helt gratis
Puff_åretsfondbolag
aktiefondinvestmentbolag