Indexsparande - Ja

”När dumma pengar blir smarta väljer de indexförvaltning” Warren Buffett.

För de flesta är indexsparande det allra bästa sättet att köpa en aktieportfölj.
Indexsparandet bygger på att följa ett index. Ett alternativ är att köpa aktierna själv i egen portfölj, men mer vanligt är att man köper en indexfond där förvaltningen sköts av en dator som hela tiden viktar portföljen så att den följer index. Indexfonden har låga förvaltningskostnader, och man vet säkert att man får samma slutresultat som det index man valt att följa. I Sverige är det vanligast att indexfonderna följer OMX-index, som består av de 30 största bolagen på Stockholmsbörsen. Det innebär att alla indexfonder missar utvecklingen i mindre bolag som inte ingår i OMX-index.

Intressant är att den första svenska indexfonden startades av Handelsbanken. Problemet var att för att inte missa några intäkter tog man nästan lika bra betalt för indexfonden som för de aktivt förvaltade fonderna och Handelsbankens indexfond är idag fortfarande den dyraste svenska indexfonden. Annars är valet av indexfond lätt då det gäller att välja en indexfond som har låga kostnader.

Se också upp med indexfonder som enbart använder den egna mäklarorganisationen för alla transaktioner. Då finns det en risk att fondandelsägarna betalar för mycket i transaktions-kostnader. Ett uttag ur fonden på fredag kan medföra att man säljer aktier som man sedan kanske köper tillbaks på måndag när man får en insättning.
Nackdelen med indexsparandet är att det är ganska tråkigt och att man följer index även nedåt när börsen faller.

Om vill spara i en svensk indexfond är Aktiespararna Topp 30 ett bra alternativ. Förutom förvaltningen får man också genom Aktiespararna en bolagsbevakning på årsstämmor mm.

Läs mer i boken: ”Så här kan alla svenskar bli miljonärer”, kapitel 15.

Tillbaka till Sparalternativ

Bli medlem & gilla oss på facebook!

Få P H Börjessons nyhetsbrev "Sparrebellen" ca 10 ggr/år

Bli medlem Ja, det är faktiskt helt gratis
Puff_åretsfondbolag
aktiefondinvestmentbolag