Köp och behåll aktier och fonder

I nästan allt här i livet är det aktivitet som är framgångsreceptet. Så när rådgivaren på banken eller när PPM-rådgivningsföretaget säger åt dig att han eller hon kan hjälpa till att ”sätta fart på dina sparpengar och aktivt flytta mellan olika fonder”, tycker man spontant det låter bra.

Problemet är att rådgivaren/säljaren precis lika lite som du har en spåkula där det står vad som kommer att ske på de finansiella marknaderna i framtiden. Oftast rekommenderar rådgivarna oss att placera i en fond som gått väldigt starkt den senaste månaden, vilket absolut inte är någon garanti för att samma fond eller aktie kommer gå lika starkt nästkommande månad. En taktik som kan liknas med att köra bilen enbart genom att titta i backspegeln.

När det gäller sparande i aktier eller aktiefonder så är snarare passivitet och långsiktighet som är framgångsreceptet och nyckeln till att få den så kallade ränta-på-ränta-effekten. Men om man ska vara framgångsrik med sin passiva ”köp och behåll” strategi så kräver det också att man gjort sin hemläxa när man bygger upp sitt sparande. För det gäller att satsa på bra aktier och fonder för att sparande ska utvecklas som man vill.

Och även om det låter hopplöst att hitta den bästa aktien och bästa fonden så finns det några tips på hur man hittar bra aktier och fonder. När det gäller aktierna kan man leta efter bolag som tjänat pengar under lång tid där man själv begriper vad de gör och som drivs av ärliga människor som själva satsat pengar i företaget. När det gäller fonder handlar det om att hitta fonder som över flera år överträffar ett jämförelseindex. 

Tillbaka till Så här blir du rik

 

 

 

 

 

Bli medlem & gilla oss på facebook!

Få P H Börjessons nyhetsbrev "Sparrebellen" ca 10 ggr/år

Bli medlem Ja, det är faktiskt helt gratis
Puff_åretsfondbolag
aktiefondinvestmentbolag