Från #41
1 apr, 2011

Sparrebellen Nr 41: Äntligen det orangefärgade kuvertet har kommit

Igår hade familjens orange kuvert kommit och det första som jag och hustrun gjorde när vi kom hem var att gå igenom siffrorna (hon var kanske något mindre entusiastisk). När jag läste innehållet så kom jag på några förbättringar och kommentarer: Här är mina förslag:
Sid 1 i brevet:  Inledningen - Din allmänna pension
Text: Utöver allmän pension får de flesta löntagare tjänstepension från sin arbetsgivare. Det gör att den totala pensionen blir högre än vad som redovisas här.
 
Förslag på tillägg: ”Tänk på att när du går i pension kan ditt totala pensionskapital vara ännu mycket större om du varje månad sparat 10 % av din lön, köpt en egen bostad eller gjort andra placeringar.” 
 
Kort sammanfattning av sid 1: I rutor på sidan finns siffror på hur mycket du har tjänat in till pension under 2009, ditt totala pensionskapital och en prognos hur mycket du får i pension vid 65 års ålder.
 
Kommentar: Är det inte fantastiskt att nästan alla svenskar kommer att ha ca 2 000 000 kronor i pensionskapital vid 65 års ålder, vilket innebär en grundpension på ca 8000 kronor varje månad hela livet. 9 av 10 människor i hela världen har ingen pension överhuvudtaget och av de som får pension har Sverige ett av de bästa pensionssystemen. Din pension är garanterad av en stat som har sunda finanser och för premiepensionen och din tjänstepension finns det faktiskt avsatta pengar i fonder och försäkringsbolag. Sluta läs all skräckpropaganda från försäkringsbolag och andra experter om hur lite pension du kommer att få när du fyller 65 år. Deras syfte är att få dig att köpa fler privata pensionsförsäkringar som har de högsta kostnaderna av allt långsiktigt sparande (senaste exemplet var DN Debatt artikeln 14/2 av Peter Malmqvist ”Vanliga sparare kan förlora 50-60 % av sin pension”)
 
Sid 2 i brevet: Dina pensionsrätter
Beskriver att 16 % av din lön blir pensionsrätter för den allmänna pensionen och 2,5 % av lönen går till att köpa mer PPM-fonder.
 
Kommentar: Här skaffar jag mig extra poäng på min hustrus födelsedag då jag är en av 7938 svenskar som fört över pensionsrätten för premiepension till min partner. Då jag har högre lön än min hustru kan det vara en bra idé även om man förlorar 8 % då det antas att de som får överföringen lever längre. Min hustru lovar återigen att inte dö före mig för då förlorar vi pensionspengar på överföringen.
 
Sid 3 i brevet: Dina pensionskonton
Visar hur mycket du hittills sparat ihop till din allmänna pension.
 
Kommentar: Notera att ditt pensionskapital har ökat med pengar från de som har dött under året (så kallade arvsvinster). Var glad att du fortfarande lever. Tiden är vår viktigaste resurs och varje år kan faktiskt bli vårt sista.
 
Sid 4 i brevet: Ditt premiepensionssparande
Beskriver hur dina PPM-fonder utvecklas under 2010 i jämförelse med den genomsnittlige pensionsspararen.
 
Kommentar: Då nästan alla har en stor del ränteplaceringar genom grundpensionen garanterade av svenska staten, tjänstepensionen mm är grundtipset att man skall ha 100 % aktiefonder. Sluta med PPM-rådgivare som försöker hoppa från fond till fond under året som innebär extra kostnader. Det räcker med att se över dina fonder en gång om året.
 
Återigen får jag mer extrapoäng från hustrun vars aktiefonder från Spiltan har stigit med 23%  när den genomsnittlige pensionsspararen har fått ökningen 12%.
 
Sid 5 i brevet: Prognos för din allmänna pension
Ger en prognos för din allmänna pension om du slutar arbeta vid 61, 65 och 70 år.
 
Kommentar: Notera att din tjänstepension och allt annat du har sparat ihop till under dina arbetsår inte är med i prognosen. Vill du fånga in det också så kan du logga in på www.minpension.se. Tänk också på att de flesta behöver mindre pengar när man är pensionär för till exempel har barnen flyttat och man behöver mindre prylar. Om du som pensionär tänker extra-knäcka, ha lönsamma fritidssysslor eller fortsätta arbeta behöver man ännu mindre i pension.
 
Sammanfattning: Sverige är fantastiskt. Alla svenskar är miljonärer genom sitt pensionskapital. Vi har ett pensionssystem som är stabilt och realistiskt och vi får årligen konkret information om hur vi ligger till. Vi lever allt längre. Fira med en flaska mousserande vin till helgen.
 
Per H Börjesson
Ordförande Spiltan Fonder
www.spiltanfonder.se

Bli medlem & gilla oss på facebook!

Få P H Börjessons nyhetsbrev "Sparrebellen" ca 10 ggr/år

Bli medlem Ja, det är faktiskt helt gratis
Puff_åretsfondbolag
aktiefondinvestmentbolag