Från #47

Sparrebellen Nr 47: Sälja, köpa eller behålla aktier/aktiefonder?

Under de senaste veckornas finansoro har säkert de flesta aktieplacerare ställt sig ovanstående fråga.

Jag skulle sammanfatta de olika alternativen (som jag till vissa delar framförde i dagens morgonsoffa på SVT 1)  med följande kommentarer:


Sälja?
Om börsen gått ned 20 % verkar det väl tyvärr vara lite sent att sälja sina aktier. Man kan också konstatera att de flesta oroar sig mycket mer vid en nedgång än man brukar glädja sig när aktier går upp. Dessutom finns ingen som klarar av timing av marknaden för det kräver två korrekta beslut, när man skall gå ur och när man skall gå in i marknaden. Även om man gått ur marknaden för några veckor sedan har man nu kvar beslutet om när man skall gå in igen. Var det igår eller om fem år? Många tror men ingen vet. Om man gått ur marknaden och är likvid finns det stor risk att man missar uppgången som alltid kommer efter varje nedgång. Dessutom är det dyrt att vara defensiv. Ränteplaceringar ger idag 2-3 % om året och det finns idag många svenska kvalitetsaktier som har direktavkastningar på 4-5 % och då får man också en del av bolagets långsiktiga värdetillväxt.
 
Dessutom kan man göra reflektionen att när det är rea på börsen är det märkligt att många funderar på att sälja sina aktier. När det är bokrea en gång om året brukar man istället passa på att köpa böcker. Jag noterar också att Warren Buffett kommenterat Standard & Poors nedgradering av USA till AA+ med: ”Jag fattar ingenting. I Omaha, Nebraska har USA fortfarande AAA och om den skulle finnas en AAAA rating skulle jag ge den till USA”. Är det inte fantastiskt att ett ratinginstitut som totalt körde i diket med helt felaktiga uppfattningar om subprimelånen för tre år sedan påverkar alla världens börser efter en nedgradering av världens största ekonomi.
 
Köpa?
Precis som det är bra om priset på hamburgare sjunker om man vill köpa mer hamburgare i framtiden är det bra om aktiepriserna sjunker när man skall köpa mer aktier. De flesta av oss placerar hela tiden mer i aktier via PPM, tjänstepensionen och eget månadssparande. Då är det är det ju bra om priset på aktier har sjunkit. Dessutom finns det nu möjligheter för de som har stora ränteandelar i sitt pensionssparande till exempel i traditionella pensionsförsäkringar att öka aktieandelen och byta till fondförsäkringar med 100 % aktier. För de som har likvida medel kan man utnyttja nedgången och köpa aktier till rabatt när de sjunkit med 20 %. Det är också ett utmärkt tillfälle att börja eller öka sitt månadssparande i aktiefonder. Och dessutom kommer alla de tidigare köpta aktierna i alla dessa sparformer stiga i värde när aktiemarknaden vänder igen.
 
Men givetvis finns det risk att all oro på finansmarknaderna sprider sig till den riktiga ekonomin så givetvis måste man som alltid vara långsiktig när man har aktier.
 
Behålla?
Själv har jag inte gjort några försäljningar eller köp under de senaste veckorna. Jag har varje morgon läst tidningen i det fina svenska sommarvädret och förundrat mig över alla dödgrävare som återigen tror att jordens undergång är nära. Personligen tror jag att folk även i framtiden kommer:
1)      att spela dataspel som gynnar Spiltans innehav i spelförläggaren Paradox.
2)      att åka skidor som gynnar Aktiefond Dalarnas innehav i Skistar.
3)      att köpa kläder som gynnar Aktiefond Stabils innehav i H&M.
4)      att köpa värmepumpar som gynnar Aktiefond Sveriges innehav i Nibe.
5)      att köpa husvagnar som gynnar Aktiefond Smålands innehav i Kabe Husvagnar
.
 
Den största hemligheten med aktiemarknaden är att det inte finns några hemligheter. Köp aktier när du har pengar. Alla kan bli rika på aktier bara man inte har bråttom. På lång sikt är det tiden man är exponerad mot aktiemarknaden som med ränta-på-ränta ger fantastiska avkastningar.
 
Per H Börjesson
Ordförande Spiltan Fonder

Bli medlem & gilla oss på facebook!

Få P H Börjessons nyhetsbrev "Sparrebellen" ca 10 ggr/år

Bli medlem Ja, det är faktiskt helt gratis
Årets Räntefond
aktiefondinvestmentbolag