Från #64

Sparrebellen Nr 64: Så här sparar du till barnen

I lördagens Dagens Industri (8/9-12) fick jag möjlighet att ge mina synpunkter på barnsparande. I samma artikel uttalar sig även storbankernas sparekonomer och de rekommenderar kapitalförsäkringar när man sparar till barnen.

Då tjänar banken på tre sätt: fondavgifter, kapitalförsäkringsavgifter och transaktionsintäkter (när byten är skattefria kan man lockas att göra många transaktioner under hela spartiden). Jag tycker att man skall köpa och behålla aktiefonder och mina svar på frågor om barnsparande är:

 

1.Vilken typ av konto ska jag välja?
Fondkonto hos fondbolag så att du får löpande information från fondbolaget. Bättre att betala 30 % av vinsten i skatt om 20-30 år än att betala avkastningsskatt och kapitalförsäkringsavgift på hela beloppet varje år i en kapitalförsäkring.
Man kan även tänka sig ett investeringssparkonto då de i dagsläget endast har en avkastningsskatt på 0,5 procent och inga övriga avgifter förutom fondavgifterna på de fonder man placerar där. Men det är viktigt att man tecknar ett investeringssparkonto hos en aktör med stort fondutbud så man kan välja seriöst förvaltade aktiefonder eller lågprisfonder.


2. I vems namn ska jag spara?
Barnets. Skriv in att aktiefonderna är enskild egendom så att fonderna inte är med i boet  vid en eventuell skilsmässa senare i livet.


3. Hur ska föräldrarna tänka när det gäller risk och avkastning?
I dagsläget ligger mer än 40 % av barnsparpengarna på bankkonton, vilket kommer att ge en väldigt låg avkastning på ett så pass långsiktigt sparande som ett barnsparande är. Spara istället till 100 % i aktiefonder då spartiden är så lång. Risk enligt finansiell teori = svängningar och det får man acceptera om man vill maximera den långsiktiga avkastningen. Mindre riskbenägna kan amortera på bostadslånen istället för att spara till barnen.


4. Hur mycket ska jag spara?
Om man som förälder lägger undan en del av barnbidraget varje månad i en bra aktivt förvaltad Sverigefond så kommer det sparandet bli ett välkommet bidrag till barnets första bostad. Men, det viktigaste för barnen är lyckliga föräldrar så unna er också att gå ut och äta middag utan barnen ibland.


5. Vad är viktigast för att komma igång?
Kostnader är det enda vi vet säkert om framtiden. Se till att förvaltaren köper och behåller aktier då transaktioner är finansvärldens modersmjölk. Svenska aktiefonder har lägre kostnader, ingen valutarisk och om du väljer dessa är det också lättare att välja en duktig förvaltare. Undvik dolda indexfonder från stora förvaltare.

Med vänlig hälsning

Per H Börjesson
Ordförande i Spiltan Fonder

Bli medlem & gilla oss på facebook!

Få P H Börjessons nyhetsbrev "Sparrebellen" ca 10 ggr/år

Bli medlem Ja, det är faktiskt helt gratis
Årets Räntefond
aktiefondinvestmentbolag