Hur ser jag om det är en aktivt förvaltad fond eller en indexfond?

Hur/Var hittar jag information om fonder för att se om de är aktivt förvaltade eller dolda indexfonder?

Det är inte helt lätt att avslöja vad som är en bra fond och vad som är en dålig fond vid första anblicken. Men det finns några knep.

 

För det första: Hitta ett ställe där du kan få information om flera fonder. Att gå till den enskilda bankens eller fondbolagets hemsida ger inte svar på om fonden varit bättre än sina konkurrenter. Ett sådant ställe är Morningstar http://www.morningstar.se/ om du då till exempel ska jämföra din fond så kan du jämföra den med andra liknande fonder i samma kategori. Morningstars hemsida är lite väl faktaspäckad och lite rörig, men det är som allt annat här i livet – man vänjer sig.

 

För det andra: Titta på historisk avkastning. Titta på hur fonderna har gått över en längre tidsperiod – typ 5 år.

 

För det tredje: Titta på de största innehaven. En liten kul grej är om du till exempel tittar på storbankernas Sverigefonder så kommer de största innehaven att vara Nordea, H&M och Ericsson. Alla fonder kommer att ha samma största innehav eftersom de inte vågar avvika från index och då är ”dolda indexfonder”. En aktiv förvaltare som vågar ta egna beslut har helt andra innehav som de största.

Bli medlem & gilla oss på facebook!

Få P H Börjessons nyhetsbrev "Sparrebellen" ca 10 ggr/år

Bli medlem Ja, det är faktiskt helt gratis
Årets Räntefond