12 nov, 2012

Amortera eller investera?

Om man som 25-30 åring får ca 300000 kr, äger en bostad värd 1,5 miljoner och har lån på halva beloppet samt arbetar. Vad är det bästa att göra, amortera, ha en buffert, och hur skall pengarna placeras?

För det första vill jag gratulera till att du verkar ha en väldigt sund ekonomi med en bostad med en 50 procentig belåningsgrad och ett stort belopp på väg in. Vi på Sparklubben får inte ge individuella råd, men generellt om man har en så pass låg belåningsgrad och dessutom är så pass ung som du är, så behöver man inte göra några extraamorteringar utan man kan istället satsa på sparandet.

Det är alltid viktigt med en buffert och den bör placeras säkert och lättillgängligt som på ett bankkonto utan inlåsning eller på en räntefond som placerar i svenska räntepapper och har låg avgift. Normalt brukar 1-2 månadslöner vara ett bra tummått på hur mycket man behöver ha som buffert för oförutsedda utgifter. Resten av pengarna kan man med fördel placera i aktier eller aktiefonder och då brukar vårt tips från Sparklubben vara aktiefonder med inriktning på svenska aktier för att slippa utsättas för att valutor hoppar upp och ned.


Bli medlem & gilla oss på facebook!

Få P H Börjessons nyhetsbrev "Sparrebellen" ca 10 ggr/år

Bli medlem Ja, det är faktiskt helt gratis
Årets Räntefond