27 nov, 2012

Ränta-på-Räntaeffekten

Hej Sparklubben! Jag vill hitta ett bra sätt att spara med ränta på ränta effekt, jag har ungefär 20.000 kr och kan binda pengarna under några år. Jag är kund hos en storbank och är tveksam till bankens erbjudande angående fonderna och sparkonton.

Så löd ett mail vi fick in till Sparklubben och Spiltan Fonder för ett tag sedan. Då vi på Spiltan Fonder, enligt lagen, inte får ge individuella placeringsråd så kan vi bara ge generella tips på hur man kan tänka när det gäller sparande. Men man kommer oftast ganska långt med generella tips.

 

Spiltan Fonder har inga vanliga traditionella bankkonton utan enbart fonder varav fem stycken är aktiefonder och en är en räntefond. Den sistnämnda är väl det man mest kan likna med ett bankkonto när det gäller risk och avkastning, men varken en räntefond eller ett bankkonto är egentligen något för ett långsiktigt sparande.


Jag tycker snarare att man ska tänka så här:
Det är alltid bra att ha pengar på ett bankkonto som buffert ifall något går sönder eller om pengarna helt enkelt en månad inte räcker till. Hur stor buffert man behöver är upp till var och en att fundera över. Vissa människor kanske behöver en stor buffert – man kanske bor i ett gammalt hus som behöver mycket vård och dessutom har en gammal bil. Men om man bor i hyresrätt kanske man inte behöver ha så stor buffert, utan det kanske räcker att man har 5000 kronor liggande på ett konto som ”i värsta fall-pengar”.

 

Med de pengar man inte behöver till bufferten ska man fundera på när man tänker ta ut dem. Om man tänker använda dem till en resa om ett år, så ska man vara försiktig och än en gång välja bankkontot och då kan man tyvärr inte räkna med några större ränta-på-räntaeffekt.

 

Men när vi pratar om långsiktigt sparande, på mer än 3 år, då kan man med fördel välja aktiefonder som historiskt har varit en bättre långsiktig placering än ett bankkontosparande. Och det med aktiefonder eller enskilda aktier som man verkligen kan få se sina pengar växa med ränta-på-ränta. Men det är viktigt att man är medveten att det kan svänga när man placerar i en aktiefond, men även om det till exempel under 2008 var väldigt mörkt på aktiemarknaden och vissa förstå-sig-påare förutspådde aktiemarknadens undergång. De som trots allt valde att stanna kvar i sina fonder med inriktning på svenska aktiemarknaden har sedan dess fått se sina pengar stiga med mer än 40 procent i värde.

 

Om man vill börja spara hos ett fondbolag utanför banken så är det inga problem utan man sätter in pengarna till fondbolaget (till deras bankgirokonto) och de placerar dem i erat namn. Man kan också koppla ett autogiro så att man varje månad flyttar pengar från sitt lönekonto till sparandet.
Niklas Larsson, Sparekonom på Spiltan Fonder

Bli medlem & gilla oss på facebook!

Få P H Börjessons nyhetsbrev "Sparrebellen" ca 10 ggr/år

Bli medlem Ja, det är faktiskt helt gratis
Årets Räntefond