Från #54
20 dec, 2011

Sparrebellen Nr 54: ''Så här får du ett rikt liv som pensionär - Sluta pensionsspara''

Ovanstående är titeln på min nya bok som lanserades i höstas. Redan 1998 skrev jag debattinlägget ”Slopa avdragsrätten på pensionsförsäkringar”.
Jag har sedan dess blivit alltmer upprörd över hur pensionsförsäkringsbranschen har höga och ofta dolda avgifter samt hur de krånglar till informationen om pensioner så att de flesta svenskar har ångest för sin pension.
Sverige har ett av världens bästa pensionssystem men branschen försöker skapa oro om pensioner så att de kan sälja fler pensionsförsäkringar. Det bästa exemplet är ”ångestpyramiden” med en liten, liten pyramid på toppen som symboliserar det privata pensionssparandet och som skall få alla svenskar att inse att de måste pensionsspara mera. Boken riktar sig till alla svenskar men för unga människor med långa sparhorisonter är det extra viktigt att fatta rätt beslut om sitt långsiktiga sparande.

Boken har redan fått en hel del uppmärksamhet bl a i Avanzas nättidning Placera.nu och på Di.se. När man läser kommentarerna till artiklarna på nätet kan man konstatera att de flesta är positiva. Många har redan slutat pensionsspara för länge sedan. Tyvärr missuppfattar några ”Sluta Pensionsspara” och tror att man inte skall spara alls - vilket är helt fel. Jag rekommenderar alltid att man skall spara 10 % av lönen i egna aktier eller aktiefonder.

Min kommentar på di.se att ”om man optimerar sin inkomstpension, PPM-pension och tjänstepension kommer man att ha ett pensionskapital på 5-6 miljoner kronor när man är 65 år” har fått flest kommentar.

Några exempel:
Kommentar 1: ”Börjessons uttalande är ett hån mot vanligt folk. De flesta kommer att ha ett penionskapital på 3,5 – 4 miljoner kronor” Oberoende försäkringsförmedlare

Kommentar 2: ”Jag jobbar som rådgivare i bank och har säkert gjort 100-tals pensionsgenomgångar med bland annat pensionsmyndigheten.se. Jag har aldrig sett de beloppen som han pratar om” Bankman

Notera att mitt uttalande var ”om man optimerar” sitt pensionssparande vilket idag givetvis de flesta inte gjort som varit hos banken eller en försäkringsförmedlare. Med höga och dolda kostnader samt en hög andel obligationer i traditionella pensionsförsäkringar blir inte avkastningen så hög och då får man aldrig ett stort pensionskapital.

Min poäng är att om man tjänar 25 000 kronor i månaden och tjänstepensionsavsättningen är 4,5 % av lönen och PPM-avsättningen 2,5 % av lönen innebär det att totalt 1 875 kronor avsätts till pension varje månad. Med 100 % aktier, en förväntad avkastning på 7 % och sparande under 40 år innebär det ett slutresultat på 4,7 miljoner kronor. (Om man placerat pengarna till 3 % i årlig avkastning blir slutresultatet 1,7 miljoner

 

Bli medlem & gilla oss på facebook!

Få P H Börjessons nyhetsbrev "Sparrebellen" ca 10 ggr/år

Bli medlem Ja, det är faktiskt helt gratis
Årets Räntefond