Från #131
10 jan, 2020

Sparrebell nr 131: Börsen 2020 – 6 trendspaningar av Börspodden och Investment AB Spiltan

Framtiden är naturligtvis oförutsägbar. Med det sagt så passar Spiltans vd Per H Börjesson på att reflektera över hur man kan agera på börsen under 2020.

(Nedanstående text har publicerats på Privata Affärer den 8 januari 2020). 


”Prognoser är svårt att göra, speciellt om de rör framtiden” – Warren Buffett. 


Citatet ovan använder jag ofta, då det många gånger är rätt meningslöst att ge prognoser. Framtiden är ju alltid oförutsägbar. Hur många var det exempelvis som för ett år sedan sa att börsen skulle gå upp 30 % under 2019? De flesta var istället nervösa efter nedgångarna i november-december 2018 och var pessimister inför framtiden. Bara i år har börseufori första börsdagen redan bytts till osäkerhet efter händelserna i Mellanöstern. 


Trots det måste jag erkänna att jag blev inspirerad av John Skogman och Johan Isakssons reflektioner när jag lyssnade på nyårsavsnittet av Börspodden. Jag vill därför passa på att kommentera deras förslag och komma med några egna inför 2020. Notera dock att deras prognoser för 2019 inte var så träffsäkra. Det finns alltså stor risk att vi båda inte får så många rätt för 2020. 1. Börspodden: satsa på vård av husdjur – Ja

Börspoddens första spaning gjordes av John som påpekar att husdjur blir en allt viktigare del av familjen. Det kommer att satsas stora pengar på vård och omtanke av dem som man borde kunna tjäna pengar på. Spiltan håller med och i början av 2019 köpte vi ca 2 % av aktierna i Swedencare på First North. Bolagets största produkt är Plaque Off som är ett medel som förbättrar hundars munhygien (fungerar fantastiskt bra på familjen Börjessons Golden Retriever Martini). Problemet med heta trender är att det är fler som har upptäckt dessa. På Spiltan tyckte vi att Swedencare var högt värderat när vi köpta aktierna för 49 kr. I skrivande stund har kursen stigit till ca 91 kronor. Men bra bolag med goda framtidsutsikter är aldrig billiga. Investment AB Spiltan satsar också på samma trend i det nybildade bolaget P&E Samhällsfastigheter, som bland annat bygger ett antal djursjukhus runt om i Sverige. Denna investering ger med långa hyreskontrakt stabila intäkter. 


2. Börspodden: spelbolag – nej av etiska skäl 

Johan på Börspodden tipsade inför 2020 om att köpa aktier i spelbolag som har haft ett tufft 2019, bland annat efter avregleringar av spelmarknaden i Sverige. Om dessa bolag har vi på Spiltan ingen uppfattning då vi inte vill vara ägare i denna typ av företag av etiska skäl. Investment AB Spiltan köpte aktier i dåvarande Kindred för 20 år sedan när bolaget fortfarande var onoterat men sålda alla aktierna några år efter noteringen. 


3. Börspodden: fastighetsbolag – noterade ?, onoterade ja 

Båda Börspodden-killarna trodde att ett säljtips för 2020 var överhettade fastighetsbolag som haft en fantastisk uppgång på börsen 2019. Motiveringen var att det gäller att lämna festen när det är som roligast. På Investment AB Spiltan håller vi med om att många av de noterade fastighetsbolagen verkar ha fått mycket höga värderingar. Vi har under hösten sålt av delar av vårt innehav i SBB. Samtidigt kommer fastighetsbolag ha fortsatt goda förutsättningar att tjäna pengar, så länge räntorna fortsätter att vara låga. Spiltan har i början av 2019 gjort en stor satsning i den onoterade fastighetskoncernen P&E Persson och även fattat beslut att satsa mer kapital i onoterade Kuststaden Projektutveckling. 


4. Spiltan: rättigheter – ja 

Investment AB Spiltans största satsning är att de som har rättigheter till filmer, spel och livearrangemang kommer att vara framtidens vinnare. Julhelgens bråk runt Comhem handlar om just det. Nya aktörer som utmanar Netflix på streamingmarknaden för filmer är ett annat exempel på hur het denna trend är. Detta börjar nu även märkas på marknaden för dataspel där Spiltan är storägare i Paradox Interactive. Historiskt har nedladdningssajten Steam Powered varit dominerande, men de får nu konkurrens från andra aktörer. Något som i längden gynnar dataspelsbolagen. Paradox äger alla rättigheter både när bolaget har utvecklat spelen på egen hand eller finansierat utvecklingen via externa spelstudios. 


5. Spiltan: storbanker  – kanske 

Om man skall ge sig på en gissning till om 2020 tror jag att storbankerna kommer att komma tillbaka efter ett tufft 2019. De är utmanande av ett antal nya ”fintechbolag” men det är lätt att underskatta trögheten hos många när det gäller att byta banktjänster. Man kan också hoppas på att marknaden överskattar böterna för penningtvättskandalerna. Därför tror jag att det är bättre att satsa på bankerna med höga utdelningar än heta fintechbolag till hiskeliga värderingar. På Investment AB Spiltan har vi en liten andel storbanker i vår mer likvida noterade portfölj. 


6.Spiltan: sälj Tesla – ja men för farligt 

Ett säljtips för 2020 borde vara biltillverkaren Tesla, som har en fantasivärdering i relation till andra biltillverkare. Tesla startade elbilstrenden men nu kommer alla större tillverkare med liknande bilar. Ett sådant exempel är Volkswagens ID3 på en helt ny plattform designad för eldrift. När volymerna ökar för Tesla blir det också svårare att sälja utan återförsäljare, vilket har fungerat när man sålt till ett mindre antal superfans. De får då också problem med logistik och reservdelsförsörjning. Men att spekulera i en nedgång i en aktie (blankning) är alltid extremt riskfyllt, då det inte finns någon gräns för hur mycket man kan förlora. Jag läste i julhelgen att blankarna i Tesla har förlorat stora pengar när kursen gått upp och nu har andelen blankade aktier i bolaget minskat från 28 till 21 %. På Spiltan vill vi sova lugnt på nätterna så vi fortsätter att avstå från att blanka aktier. 


Sammanfattningsvis kanske man idag, när många verkar vara optimister, vara försiktig och ha lite likvida reserver så att man kan utnyttja eventuella nedgångar. Sälj dock inte alla era aktier eftersom timing av marknaden kräver två korrekta beslut (ut vid rätt tidpunkt och sedan tillbaka in på botten). Det är något som inte ens proffs klarar av. Kom också ihåg Peter Lynchs klassiska citat ”Mer pengar har förlorats på att förutse börskrascher än de pengar som faktiskt förlorats i börskrascher”. 


God fortsättning önskas också. 


Per H Börjesson 

VD Investment AB Spiltan 


P.S: Det absolut säkraste tipset för 2020 är att teckna en livförsäkring hos Änke- och Pupillkassan som den 31/12–2019 höjde återbäringsräntan till 12 %. Läs även Sparrebell nr 52: Köp en livförsäkring med återbäring från världens äldsta livförsäkringsbolag

Bli medlem & gilla oss på facebook!

Få P H Börjessons nyhetsbrev "Sparrebellen" ca 10 ggr/år

Bli medlem Ja, det är faktiskt helt gratis
Årets Räntefond