Från #77
31 maj, 2013

Sparrebellen Nr 77: Varför agerar inte alla som Warren Buffett i sitt sparande?

En fundering när man studerar Warren Buffett är varför inte alla följer den enkla principen ”att köpa och behålla lönsamma bolag som drivs av ärliga människor och har affärsidéer som man begriper”.

Om man skulle fråga Warren Buffett varför så få gör som honom skulle man troligtvis få följande svar:

 1. Finansbranschens bolagsanalyser med köp- och säljrekommendationer
  Genom att få alla kunder att köpa, sälja, köpa, sälja, köpa, sälja får branschen givetvis stora intäkter. Du får nästan aldrig rådet - vilket är det rätta rådet - att ”behålla” en aktie. Om analytikerkåren på investmentbankerna gav det rådet skulle bankerna aldrig tjäna en krona på aktieaffärerna. Istället haglar köp- och säljrekommendationerna över kunderna och de får allt som oftast även det lilla uppmuntrande rådet ”det är aldrig fel att ta hem en vinst”.

 2. Media
  I medialogiken är det mer spännande och skapar bättre rubriker att skriva om det spektakulära, som t ex en börsraket och en börskrasch, istället för att skriva om det långsiktiga, som ett bolag som gör samma sak år efter år.

 3. Mänskliga kynnet
  När man arbetar, sportar och studerar är det den mest aktive som vinner. När det gäller placeringar är det tvärtom den passive som långsiktigt är vinnaren. När man valt en bra aktie eller aktiefond kan man faktiskt behålla innehaven men det är otroligt svårt när man av omgivningen hela tiden uppmanas att vara aktiv och hela tiden byta innehav. Det strider ju dessutom mot det sättet att agera i alla andra aktiviteter.

 4. Personliga karaktären
  Visst låter det enkelt att bara köpa och behålla precis som Buffett. Men av egen erfarenhet kan jag konstatera att det är otroligt svårt att ha karaktären att följa dessa enkla principer. Man lockas hela tiden att göra avsteg från dem då man kanske har personliga relationer eller lockas av alla fantastiska möjligheter ett nystartat företag kan ge. 

Ofta träffar jag rutinerade placerare som under många år på aktiemarknaden köpt och sålt aktier och de konstaterar att det, med facit i handen, med allra största sannolikhet varit bäst, att precis som Buffett, bara köpa och behålla bra aktier.


Ni som är lite äldre bör därför försöka lära era barn och barnbarn att spara långsiktigt genom att köpa och behålla istället för att köpa och sälja hela tiden. Aktier eller fonder som man fått med villkoret att man skall behålla dem länge blir det svårare att sälja och efter ett antal år ser sedan ägaren den fantastiska effekten av ränta-på-ränta när värdet stiger utan egen aktivitet.


Warren Buffett håller nu för tiden bara föredrag för unga människor för det finns det en mycket större chans att dessa ändrar beteende och verkligen följer hans principer. Det är ju som bekant ”svårt att lära gamla hundar att sitta”.


Välkommen till sparseminarium för ungdomar den 28 augusti
Därför håller jag ett seminarium om sparande, för ungdomar och studenter mellan 18-25 år, den 28 augusti kl 18.00 i Spiltans lokaler på Grevgatan 39. Om du själv är intresserad eller känner någon som vill delta går det bra att höra av sig till Elin – elin@spiltan.se – senast den 20 augusti.


Dela portföljen i två delar
En annan bra idé för er som inser att ni inte har karaktären att bara köpa och behålla är att dela upp er portfölj i två delar. 90 % av kapitalet satsas i aktier eller fonder som ni köper och behåller och 10 % har ni i en kortsiktig portfölj där ni köper och säljer som de flesta andra. Då kommer ni antagligen att se att det långsiktiga totalresultatet blir mycket bättre än om ni hade varit aktiv med en mycket större andel av portföljen. Dessutom har ni ju kvar 90 % plus avkastning om ni skulle ha spekulerat bort 10 % av kapitalet.


Lycka till!


Per H. Börjesson
VD, Investment AB Spiltan och författare till boken ”Så här blev Warren Buffett världens rikaste person”.

Bli medlem & gilla oss på facebook!

Få P H Börjessons nyhetsbrev "Sparrebellen" ca 10 ggr/år

Bli medlem Ja, det är faktiskt helt gratis
Årets Räntefond