Från #51

Sparrebell Nr 51: Månadsspara - så här lång tid tar det att bli miljönär

När det är rea på börsen skall man inte sälja aktier utan köpa aktier. Ett bra sätt att spara i aktier är att månadsspara i aktiefonder.

Då får man fler aktier när börsen nu har gått ned. Ingen vet när börsen vänder men man får successivt mer exponering mot aktiemarknaden varje månad. Precis som när jag satsade 10 000 kronor i några olika alternativ år 2002 (se Sparrebellen Nr 46: Fondkampen Rond 8 ) tänkte jag denna gång starta några olika månadssparanden i familjen Börjesson för att verkligen se hur lång tid det tar att bli miljonär när man månadssparar:

1)  Postkodlotteriet mot Spiltan Aktiefond Småland – 150 kronor/månaden 
Flera hundra tusen svenskar satsar varje månad 150 kr för att vara med i postkodlotteriet. (se även Sparrebell Nr 31:  Sluta med postkodlotteriet - bli miljonär). Med personligt adresserade brev, TV program mm ger man svenska folket hoppet om att de skall bli miljonärer. Sanningen är att postkodlotteriet är det sämsta sättet att försöka bli miljonär och också det sämsta sättet att skänka pengar då bara ca 27 % går till välgörenhet. Däremot kan man vara säker på att VD för postkodlotteriet fortsätter att kvittera ut mångmiljonlöner och att ägarna till konceptet i Holland bygger vidare på sina miljardförmögenheter. Via postkodlotteriet blir man med stor sannolikhet aldrig miljonär.

 

Om man istället satsar 150 kronor i månaden i Spiltan Aktiefond Småland och antar att vi klarar en årlig avkastning på 10 % tar det 42 år att bli miljonär. Sedan kan man välja om man vill använda pengarna själv eller skänka till välgörande ändamål.

 

2)  Skandia traditionell pensionsförsäkring mot Spiltan Räntefond Sverige och Spiltan Aktiefond Dalarna - 300 kronor/månaden

I dagarna har Skandia en stor reklamkampanj med rubriken ”Börsoro? Inte nödvändigtvis” och hävdar att Skandia Liv har gett 7,7 % i återbäringsränta de senaste 15 åren. Personligen skulle jag bli förvånad om Skandia Liv klarar 5 % i årlig avkastning i framtiden med tanke på det låga ränteläget. Se även Sparrebell Nr 46, där en engångsinsättning i Skandia Liv de senaste nio åren varit det absolut sämsta alternativet. Intressant är att när min hustru nyligen träffade en rådgivare från Skandia sade han: ”29 % i avkastning på 9 år. Fantastiskt. Fantastiskt.” Det innebar en avkastning på 3 % om året men om vi antar en förväntad avkastning på 5 % tar det 55 år att bli miljonär med Skandia Liv.

 

Jag tror att ett bättre alternativ är 50 % Spiltan Räntefond Sverige och 50 % Spiltan Aktiefond Dalarna. Med en förväntad avkastning på 2 % för räntefonden och 10 % för Aktiefond Dalarna ger det en förväntad totalavkastning på 6 %. Då tar det 44 år att bli miljonär om man sparar 300 kronor i månaden. Obs!. För ett långsiktigt sparande rekommenderar jag inte att man skall ha en så hög ränteandel. I detta exempel har vi 50% räntefond för att vi ska få samma risknivå som Skandiaalternativet.

 

3)  SEB Sverige mot Spiltan Aktiefond Sverige - 300 kronor i månaden
Om vi antar att Sverigeindex går upp med 9 % på lång sikt tror jag att SEB Sverige kommer att gå upp 7 % om året. Nästan alla storbankers Sverigefonder är dolda indexfonder vilket innebär att de med kostnaden på ca 1,5 % och transaktionskostnader på 0,5 % kommer att hamna 2% efter index. Med avkastningen 7 % tar det 44 år att bli miljonär.

Om vi antar att Spiltan Aktiefond Sverige slår index med 1 % efter avgifter kommer den att ge en årlig avkastning på 10 %. Då tar det 35 år att bli miljonär om man sparar 300 kronor i månaden.

 

4)  Aktiespararna Topp 30 mot Spiltan Aktiefond Stabil- 300 kronor/månaden
En indexfond med låga avgifter som Aktiespararna Topp 30 kommer att gå ungefär som index. Med förväntad avkastning på 9 % innebär det att det tar 37 år att bli miljonär.

Om vi också antar att Spiltan Aktiefond Stabil slår index med en procent om året innebär det en förväntad avkastning på 10 % om året. Det innebär att det även med denna fond tar 35 år att bli miljonär.

Sammanfattning: Prognoser är svåra att göra. Speciellt om de rör framtiden. Vi får se hur det går med ovanstående prognoser men då vi faktiskt kommer att göra ovanstående månadsinsättningar kommer ni som är prenumeranter på Sparrebellen kunna följa hur det går. Annars är det stora problemet med att köpa finansiella tjänster att man aldrig vet vad resultatet blivit om man sparat i olika alternativ. Givetvis går det fortare att bli miljonär om man sparar mer varje månad.


Bli medlem & gilla oss på facebook!

Få P H Börjessons nyhetsbrev "Sparrebellen" ca 10 ggr/år

Bli medlem Ja, det är faktiskt helt gratis
Årets Räntefond