Sparrebellen 10 år: Del 2 - Alla som följer råden blir miljonärer

Under 10 år har Per H Börjesson och Niklas Larsson totalt skrivit 88 stycken Sparrebeller. Du kan själv gå igenom tidigare Sparrebeller på www.sparklubben.se. När vi går igenom texterna återkommer några teman och de som följt råden har kunnat spara mycket pengar.

Några exempel:


1. Ha inte för många transaktioner i dina sparportföljer:
Sparrebell Nr 82, 77, 42 38, 33, 18 och 9.
Transaktioner är finansvärldens modersmjölk. Hela finansbranschen ger en gigantisk omfördelning av pengar från aktiva till passiva sparare. Tänk att det skall vara så svårt att ha lika god karaktär som Warren Buffett att köpa och behålla.
 
2. Ha en hög andel svenska aktier i dina placeringar:
Sparrebell Nr 35, 29, 17 och 4.
Finansiella rådgivare rekommenderar ofta utländska placeringar med höga avgifter så att de kan tjäna mer pengar. Svenska aktier har låga kostnader, ingen valutarisk, inga dolda risker och stödjer svenska arbetstillfällen.
 
3. Köp Berkshire Hathaway – Sälj globalfonder och USA fonder:
Sparrebell Nr 76, 60, 44 och 28.
De senaste fyra åren har jag sammanfattat observationerna på Buffetts stämma och de som följde råden och köpte aktier i bolaget 2010-2012 har fått en god avkastning till en extrem liten risk. Fortfarande är Berkshire den bästa placeringen om man vill ha exponering mot USA.
 
4. Använd inte PPM rådgivare:
Sparrebell Nr 78, 74, 23, 22 och 15.
Vi var tidigt ute och varnade för alla kostnader som många PPM byten medför. Till slut har även pensionsmyndigheten genomfört förändringar för att få bort massbytena.
 
5. Köp inte aktieindexobligationer:
Sparrebell Nr 43, 13 och 11.
Om du vill vara säker på att få dina pengar tillbaka om 3-4 år så placera istället 90 % i en räntefond med låga kostnader och 10 % i aktiefonder. Det säljs tyvärr fortfarande aktie-indexobligationer, som har mycket högre kostnader, för mer än 50 miljarder kronor varje år.
 
6. Optimera dina tre sparbössor för din framtida pension:
Sparrebell Nr 69, 56, 54, 41, 40, 39 och 3.
När man maximerat inkomstpension, PPM och tjänstepension kan man fokusera på att spara 10 % av lönen med skattade pengar och köpa en egen bostad.
 
7. Många finansiella rådgivare är egentligen säljare:
Sparrebell Nr: 72, 61, 37, 26, 25, 12 och 10.
Fundera alltid på hur rådgivarna tjänar pengar och hur det påverkar deras val av rekommendationer. Bättre att ha tillit till den egna förmågan.
 
8. Onoterade aktier kan vara spännande placeringar:
Sparrebell Nr: 83, 75, 66, 34, 8 och 5.
Men man skall ha lite eget kunnande och glöm inte att en aktie är en andel av ett bolag.  Det är viktigt om det finnas 4 eller 40 miljoner aktier i ett bolag.


Andra favoriter som bör nämnas separat är:


Nr 20: Kvinnor är bättre aktieplacerare än män (De har färre förväntningsbolag och transaktioner i sina portföljer).

Nr 49: Så här minskar högfrekvenshandeln din pension (den nyutkomna boken Flash Boys visar att vi hade rätt om robotarna för två år sedan.)

Nr 48B: Gamla tumregler fungerar fortfarande. (Hur många var det som verkligen följde Niklas tips och köpte aktier i augusti 2011 när marknaden rasat på grund av krisen i Grekland? Därefter har börsen kontinuerligt gått upp.)

Nr 52: Köp en livförsäkring med återbäring från världens äldsta livbolag. (Försäkringsmänniskor använder själva Änke- och Pupillkassan men rekommenderar sina kunder vanliga livförsäkringar).

Nr 67: Lyckligast är de som har mer pengar än sina grannar. (Lycka och pengar har egentligen inget samband).

Nr 68: Optimister har mer kul än pessimister. (Ingen vet egentligen något om framtiden men det är mycket roligare att vara optimist).

Nr 72: Derivat – Så undviker du finansbranschens mest lönsamma produkt. (Genom att fatta egna beslut.)

 

Lycka till.
Fortsättning följer.
Följ våra råd så blir du miljonär!

 

Per H Börjesson, VD, Investment AB Spiltan
Niklas Larsson, Sparekonom, Spiltan Fonder

Bli medlem & gilla oss på facebook!

Få P H Börjessons nyhetsbrev "Sparrebellen" ca 10 ggr/år

Bli medlem Ja, det är faktiskt helt gratis
Årets Räntefond