Från #122

Sparrebellen Nr 122: Årets studentpresent - sparbok, Spiltanaktie och CoolStuffpresent?

Nu drar studentfestligheterna igång och till sommaren ska en hel del ungdomar även konfirmeras. För den som har svårt att komma på en kreativ present och som inser att manschettknappar eller slipsnålar inte är så uppskattade kan en idé vara investera en slant som växer över tid.

Självklart är mitt bästa tips då att ge bort en aktie i Investment AB Spiltan i studentpresent. Men med nuvarande aktiekurs på 12 500 kronor så kanske det är en lite för stor gåva för de allra flesta. I så fall kan ett engångssparande i en bra aktiefond eller varför inte ett återkommande månadssparande vara ett riktigt bra alternativ.


Låt mig bjuda på ett exempel på hur fantastisk avkastning man kan få via aktier och sparande. När jag 2010 höll ett föredrag för studenter i Linköping föreslog jag att de skulle gå till sina föräldrar och låna 15 000 kronor till 2 % fast ränta under 25 år med argumentet att de ville köpa en försäkring för att kanske bli miljonär (se även Sparrebell nr 36 ”Sälj guld - köp två miljonärsförsäkringar”). För pengarna kunde de köpa 20 Spiltanaktier vid påföljande handelstillfälle. Kursen på Alternativa listan (https://www.pepins.com/market/listing) stod då runt 700 kronor per aktie. Vårt mål med Spiltan är att öka substansen med 19 % om året vilket, när jag räknade 2010, skulle göra Spiltanaktien värd ca 54 000 kr/aktie år 2035 (25 år efter föreläsningen). 20 gånger 54 200 = 1 084 000 kronor minus 24 000 kronor som lånebeloppet inkl. ränta skulle göra studenterna till miljonärer.


Hur många av studenterna som följde mitt råd vet jag inte, men de som gjorde det hade idag varit på god väg mot miljonen. Deras 20 aktier i Spiltan skulle de idag ha kunnat sälja för 250 000 kr. Lånet till aktieköpet hade med årlig ränta på 2 % stigit till 16 000 kronor. Givetvis ger historisk avkastning ingen garanti för framtida avkastning och att låna till aktier är ingen bra strategi men i det här fallet kan man snarare se det som ett räntebelagt förskott på arv.


Även en mer försiktig strategi där studenterna 2010 hade börjat månadsspara 500 kr i månaden i t ex Spiltan Aktiefond Sverige hade haft en fin utveckling. Fonden har ökat med ca 15 % per år de senaste 8 åren. Studenterna hade hittills då över sparperioden satt in 48 000 kr, men samtidigt fått nästan lika mycket i ränta. För genom ränta-på-räntaeffekten hade de bara i år fått 12 000 kronor i avkastning och totalbeloppet hade vuxit till totalt nära 95 000 kr.


Naturligtvis är framtiden alltid osäker och ovanstående siffror behöver inte alls stämma med framtida utfall. Spiltanaktien skiljer sig också från aktiefonder genom att den idag har en stor exponering mot dataspelsföretaget Paradox Interactive. Det har medfört en fantastisk kursutveckling, men risken finns alltid att det kan gå på annat sätt i framtiden. Men fördelen med att köpa och behålla är att genom ränta-på-ränta-effekten får man  i regel en bra avkastning över tid. Att ge en student eller konfimand både en present och en viktig lektion om betydelsen av långsiktigt sparande i aktier eller aktiefonder kan vara en verkligt värdefull gåva.


Utöver aktien eller fondsparande är studenterna också välkomna till Spiltans traditionella seminarium om hur man blir miljonär, som i år äger rum den 30 augusti. Anmälan sker via denna länk  – då ser vi också till att skicka ett signerat exemplar av min bok ”Så här blir du miljonär i hängmattan” och ett gåvobevis/inbjudan till seminariet. Sedan kan man förstås komplettera bok och aktie med någon tuff pryl från www.coolstuff.se. Bra exempel kan vara ”Scratch Map Original” där studenten kan visa var man varit runt om i världen eller frågespelet ”Idiotkunskap”.


”Alla kan bli rika på aktier, bara man inte har bråttom”  
Warren Buffett

Med vänliga hälsningar

Per H Börjessson

Bli medlem & gilla oss på facebook!

Få P H Börjessons nyhetsbrev "Sparrebellen" ca 10 ggr/år

Bli medlem Ja, det är faktiskt helt gratis
Årets Räntefond