Från #136
13 jan, 2021

Sparrebellen nr 136: Börsen 2021 – trendspaningar av Per H Börjesson

Ett välkänt citat av Warren Buffett är ”prognoser är svåra att göra, speciellt om de rör framtiden”. År 2020 har verkligen utvecklats på ett sätt som ingen hade räknat med. Nu när vi går in i 2021 känns det extra meningslöst att spå något om framtiden när den är så osäker, skriver Investment AB Spiltans vd Per H Börjesson. Han gör dock ändå ett försök att ge några trendspaningar för 2021.

(Nedanstående text har publicerats på Privata Affärer den 31 december 2020).


Framtiden är i och för sig alltid osäker. När en forskare följde 284 superexperters 82 362 framtidsprognoser under 20 år konstaterades att i hela 15 % av fallen inträffade det som experterna ansåg vara omöjligt. Av de saker som experterna med säkerhet sade skulle inträffa blev det fel i 25 % av fallen. Trots det försökte jag för ett år sedan göra några trendspaningar inför börsåret 2020 i Sparrebellen nr 131. Här är facit.


 1. Satsa på husdjur
  Min spaning om att vård av husdjur är en framtidsbransch stämde verkligen. Ett antal aktier med Swedencare i spetsen som jag tipsade om i början av 2020 har haft en fantastisk utveckling under året.

 2. Onoterade fastighetsbolag
  Det låga ränteläget har bestått och om man satsat på bostäder och logistik har denna typ av fastighetsbolag haft en fin utveckling.

 3. Bolag med rättigheter till exempel filmer och spel
  Olika abonnemangstjänster har varit den stora trenden när folk varit hemma. Det har bland annat gynnat de dataspelsbolag som äger sina egna rättigheter till spelen.

 4. Storbanker
  Jag placerade utbombade storbanker inför 2020 i kategorin kanske. Bankaktierna hade haft ett tufft 2019 bakom sig och jag ansåg att de hade en bra chans komma tillbaka. Det visade sig vara rätt strategi i två månader. Sedan rasade bankerna på börsen. Penningtvättshärvor och stora risker när man har liten andel eget kapital i balansräkningen har gjort att investerarna tröttnat på banker.

 5. Sälj Tesla
  Jag tyckte att Tesla var övervärderat men ansåg att det var för farligt att blanka aktien. Att det var för farligt visade sig vara korrekt. Tesla har gått upp 600 % under året. Lärdomen är att det är otroligt riskfyllt att gå kort i populära aktier även om värderingen nått astronomiska höjder.

För 2021 gör jag nu ett nytt försök med följande trendspaningar:


 1. Satsa åter igen på Coronavinnarna
  Första reaktionen på pandemin i mars var att alla aktier gick ned i en kraftig börsnedgång. En del greps då av panik och sålde sina aktier. Sedan gick framförallt bolag som gynnades av corona upp kraftigt upp, exempelvis dataspelsbolag och läkemedelsbolag med vaccin. När man började se ljuset i tunneln kom nästa trend med en sektorrotation mot bolag som var hårt drabbade, till exempel hotell och flygbolag.

  För 2021 tror jag man skall satsa på Coronavinnarna igen. En erfarenhet från tidigare pandemier är att ett förändrat beteende faktiskt består även när faran är över. Så e-handelsbolag har fortsatt goda framtidsutsikter. Fastighetsbolag med bostäder kan vara värt att satsa på när hemmasittartrenden fortsätter. När barnkullarna ökar behöver man större hem och kanske en blöjtillverkare som Essity får en ökad efterfrågan. De som börjat spela dataspel lär också fortsätta med spelandet även om det kan gå ned under vardagar när folk återvänder till sina kontor. När man lärt sig att vara ute i naturen och semestrat på hemmaplan lär företag med fritidsprodukter som Dometic ha fortsatt goda framtidsutsikter.

 2. Hållbarhetstrenden
  Under flera år har det varit en stående trend och nya direktiv från EU (taxonomi) kommer att öka flöden till denna typ bolag. Problemet är att det fortfarande är oklart hur dessa nya regler kommer att slå och vilka företag som kommer att gynnas. Alla har vi också olika synsätt på vad som egentligen är hållbart. Kan vara värt att chansa på det man själv tycker är hållbart och då mår man också bättre mentalt.

 3. Var försiktig med kändisbolagen
  När kändisar får placerare att satsa pengar i olika bolag tyder det på att vi är i slutet av en börsuppgång. Kändisnamn i ägarkretsen tycker jag är ett varningstecken, det kan vara att bolaget är högt prissatt eller har en tveksam affärsidé. Glöm aldrig att en aktie är en andel av ett bolag och multiplicera alltid priset per aktie med antalet aktier i bolaget. Då får du fram ett totalt pris på bolaget. Fundera i nästa steg om priset motsvarar värdet på bolaget.

 4. Se upp med multipelexpansionsbolagen
  Under många år har traditionell bolagsförvärvare haft stora framgångar på börsen. Man köper traditionella industribolag till 5–6 gånger vinsten. Får man ihop tillräckligt många värderas hela koncernen istället till 15–20 gånger vinsten på börsen. I populära framtidsbranscher som till exempel dataspel har man köpt bolag för 10–15 gånger vinsten och sedan värderat hela koncernen till 30–40 gånger vinsten. När bolagen gör emissioner i samband med förvärven får man omedelbart en kursstegring som gör att många institutioner känner sig tvingade att vara med. När kurvorna pekar uppåt är det lätt att ryckas med. Faran, framförallt för de mycket högt värderade bolagsförvärvarna, är att om vinsterna går ned i de förvärvade bolagen så blir det en multipelexpansion nedåt för börskurserna.

God fortsättning önskas och förhoppningsvis blir 2021 ett bättre år.


Per H Börjesson

Vd Investment AB Spiltan

Bli medlem & gilla oss på facebook!

Få P H Börjessons nyhetsbrev "Sparrebellen" ca 10 ggr/år

Bli medlem Ja, det är faktiskt helt gratis
Årets Räntefond