Från #18

Sparrebellen Nr 18: Lita på din egen förmåga när du gör placeringar

I Sverige lägger en ekonomiprofessor takpannor, hjärnkirurgen målar sitt hus och prästen mekar med bilen på fritiden.

Och även hur duktiga hemmafixare de än är så skulle säkert slutresultatet bli bättre om de lejde bort jobben till ett proffs, men när det kommer till sparande och placeringar så gäller det omvända. Vi vänder oss till en rådgivare men resultatet blir ofta sämre!

 

Det är både fascinerande och lite skrämmande att vi inte vågar lita på vår intuition när det gäller placeringar. Anledningen är att finansbranschen lyckats skapat en mystik runt finansiella produkter. Svåra komplexa produkter prioriteras före enkla. Desto mindre man som kund förstår desto mer beroende blir man av att prata med en rådgivare, som inte kommer missa tillfället att sälja nya komplexa och ”fantastiska” produkter. Eftersom det är hopplöst att förstå de komplexa produkterna, som aktieindexobligationer, hedgefonder, försäkringslösningar och fond i fondkoncept, ser kunden inte de dolda riskerna och höga kostnaderna. Skräckexempel på hur illa det kan gå är aktieindexobligationer där obligationen var utställd av Lehman Brothers eller gigantiska pyramidspel som Weavering Capital och Madoffs fonder.

 

Men egentligen är placeringar mycket enkelt. Välj den risknivå du önskar genom att vikta bland de tre tillgångsslagen obligationer, fastigheter och aktier. Om du vågar utsätta dig för kortsiktiga nedgångar och ha en liten andel obligationer blir du på lång sikt framgångsrik. Köp och behåll fastigheter och aktier så fixar världens åttonde underverk ränta-på-ränta den långsiktiga avkastningen. Många säger att den bästa affären i livet är köpet av den egna bostadsrätten eller villan. Detta tack vare att den egna bostaden givet är en säker långsiktig värdestegring och haft långa innehavsperioder. Och när det gäller bostadsköpet vågar vi lita på vår intuition.

 

Anledningen till att så få blir riktigt rika på aktier i jämförelse med den egna bostaden är att man har för korta innehavstider och för många transaktioner i sina aktieportföljer. Livligt påhejade av finansbranschens teser som att ”man skall aldrig gifta sig med en aktie” eller ”man förlorar aldrig på att hem en vinst” köper man och säljer hela tiden aktier. De flesta egna aktieplacerare har sin mäklare som enda rådgivare. Det är lika dumt som att gå in till frisören och fråga om man behöver klippa sig. Dessutom är det inom arbete, sport och de flesta andra mänskliga aktiviteter förenat med framgång att vara aktiv. Inom placeringar är det tvärtom de inaktiva som vinner i längden. Warren Buffett säger att ”mycket framgång är kopplad till inaktivitet men de flesta placerare kan inte motstå frestelsen att hela tiden köpa och sälja”. Det är också anledningen till varför de flesta professionella kapitalförvaltare misslyckas på lång sikt. Efter att ha spenderat en stor del av sitt liv som mäklare och analytiker och fått transaktionsmentaliteten i blodet flyttar de över till kapitalförvaltning för att trappa ned lite grand. Men deras djupt inrotade köp- och säljbeteende är skälet till att många kapitalförvaltare byter ut alla sina innehav varje år, vilket ger enorma transaktionskostnader som äter upp avkastningen. De som istället varit långsiktiga i sina aktieplaceringar har skapat stora förmögenheter, ta till exempel Ingvar Kamrad (IKEA), familjen Persson (H&M) och familjen Lundbergs (Lundbergs) och aktiestinsen (investmentbolag) som alla har skapat stora förmögenheter genom att på lång sikt köpa och behålla aktier.

Lämna därför inte dina pengar till finansbranschens aktörer som är mer intresserade av sina egna bonusar än din långsiktiga avkastning. Lär av de framgångsrika förmögenhetsuppbyggarna som inte lyssnat på några mäklare utan behållit sina innehav under långa tidsperioder. Köp och behåll aktier på lång sikt och skapa lika bra långsiktiga aktieavkastningar som alla har på en egen bostadsplacering. 

 

Jag vill samtidigt passa på att önska alla läsare av Sparrebellen en riktigt skön och trevlig sommar!

 

Med vänliga hälsningar

Per H Börjesson, VD på Spiltan och ordförande i Spiltan Fonder

 

PS Den här texten är tidigare publicerad i Privata Affärer nr 6, juni 2009. Månadens Gästkrönikör.

Bli medlem & gilla oss på facebook!

Få P H Börjessons nyhetsbrev "Sparrebellen" ca 10 ggr/år

Bli medlem Ja, det är faktiskt helt gratis
Årets Räntefond