Från #67
1 okt, 2012

Sparrebellen Nr 67: Lyckligast är de som har lite mer pengar än sina grannar

När jag håller föredrag om hur man skall bli rik brukar jag på slutet säga att det verkligen inte är kul att gå till bankomaten och konstatera att pengarna är slut. Det är därför man varje månad bör ha lägre kostnader än intäkter och med ränta-på-ränta-effekten bygga upp ett sparkapital som man kan använda när man verkligen har ett behov eller hamnar i en krissituation.

Men, det är ofta inte heller bra att ha för mycket pengar. Då kan man få problem med vad man skall göra med pengarna och det kan ibland leda till arvstvister mellan barnen. Ett exempel är hur dottern till den franska parfymdrottningen Liliane Bettencourt (arvtagare till kosmetikakoncernen L'Oréal) försökt omyndigförklara sin 87-åriga mamma för att hon skänkt en miljard euro och en ö på Seychellerna till en 62-årig konstnärsvän. Nej, slutsatsen är att man mår allra bäst om man bara har lite mer pengar än sina grannar.

Efter att ha läst boken ”The World of Happiness” som är en samling essäer av 50 experter på lycka, från hela världen, kan jag konstatera att ovanstående slutsatser stämmer. Lycka har mycket lite med pengar att göra och när man försöker köpa lycka med pengar försvinner den snart. Den samstämmiga uppfattningen från experterna är att en nära relation med familj och vänner samt ett meningsfullt arbete är några av de viktigaste lyckofaktorerna. Redan Freud konstaterade att hemligheten med ett rikt liv var ”att älska och att arbeta”.
 
Sammanfattningsvis kan man kanske ge följande råd för att få ett lyckligt liv:

  • 1) Skaffa en bostad i ett område där du passar in socialt och ekonomiskt. Dessutom är egen bostad ofta den bästa privatekonomiska placeringen man gör. För den som vill göra en bra bostadskarriär rekommenderar jag boken ”Hög på hus. Vägen till det perfekta boendet” av ekonomijournalisten Alexander Norén.

  • 2) Sluta jämföra dig med andra och försök inte bli lycklig genom att köpa fler prylar. Ju mer materialist man blir desto mindre nöjd blir man med livet. Om man inte vill bli TV-stjärna i programmet Lyxfällan bör man undvika att skaffa fler och fler personliga saker.

  • 3) Bäst mår man om man alltid har ett eget sparkapital. Börja månadsspara i en svensk aktiefond (se t.ex Sparrebeller Nr: 63 och 29 på www.sparklubben.se eller på www.spiltan.se/spiltan under Nyheter). Välj en indexfond eller en förvaltare som Spiltan Fonder eller Didner och Gerge som verkligen är aktiva och försöker välja ut de bästa aktierna. Undvik dolda indexfonder och privat traditionellt pensionssparande som innebär att förvaltare och rådgivare får 50-80 % av det långsiktiga sparresultatet.

  • 4) Investera i relationer med andra människor och försök att arbeta med något som du gillar och där du kan ta till vara din begåvning. En vän eller ett arbete är inte lätt att ersätta.

  • 5) Tiden är vår viktigaste resurs. Tid går inte att spara. Tiden är den mest jämlika resursen då en sekund är lika för oss alla. Ingen vet heller hur mycket tid vi har till vårt förfogande. Glöm därför inte också att njuta av livet och någon gång använda sparkapitalet.


Sökande efter lycka är en universell företeelse och vad vi behöver och vill ha för ett gott liv har inte ändrats på 4000 år. Redan då var drivkraften att konsumera så stark att man satte sig själv i skuld även om man till slut blev slav när man inte klarade sina åtaganden.  Då kom man i Babylon på att man först skall spara 10 % till sig själv av varje intäkt. Sedan gjorde världens åttonde underverk, ränta-på-ränta-effekten, att man förr eller senare blev miljonär. Samma sak gäller idag och ett löpande månadssparande är den bästa vägen till ett lyckligt liv.
 
Per H Börjesson
Ordförande Spiltan Fonder
 
PS: En lyckoforskare har dessutom faktiskt konstaterat att man blir lyckligare ju äldre man blir. Unga tror ofta att man blir mindre lycklig när man blir gammal. Gamla kommer ihåg hur man var lyckligare när man var ung. Men, sanningen är att livet börjar vid 40, 50, 60 eller 70 år - helt enkelt för att man blivit visare och är mer nöjd med livet.

Bli medlem & gilla oss på facebook!

Få P H Börjessons nyhetsbrev "Sparrebellen" ca 10 ggr/år

Bli medlem Ja, det är faktiskt helt gratis
Årets Räntefond