Från #7

Sparrebellen Nr 7: Mäklarna går på lustgas - varje dag

Under sommaren roade jag mig med att läsa Privata Affärers sommarpresent "Döden går på lustgas" av Hans-Olav Öberg som handlar om otillbörlig kurspåverkan med dödlig utgång.
En reflektion av boken är hur litet det skrivits om en annan typ av kurspåverkan som pågår varje dag när mäklarna haft sina morgonmöten. Frågor som ställs kan då vara: Vad skall vi sälja eller köpa idag?
Vilka kunder har de aktuella aktierna i sina depåer? Vem ringer till vem med vilket budskap? Konsekvensen blir stora kursrörelser varje dag och under sommaren har vi t ex sett hur kursen rasat i Nokia efter en besvikelse i Q2 rapporten och hur hela börsen rasar efter terrordådet i London för att sedan återhämta sig samma dag. Transaktioner är finansvärldens modersmjölk och de enda säkra vinnarna på alla dessa transaktioner är mäklarna och deras arbetsgivare.
 
Blev bolaget Nokia värt 10 % mindre efter rapporten? Priset på aktien blev 10 % lägre men bolaget kanske fortfarande är värt lika mycket.
Warren Buffett säger:
"Pris är vad du betalar. Värde är vad du får". En klok fondförvaltare väljer ut ett antal aktier som köps och behålls på lång sikt med låg omsättningshastighet i portföljen och är tveksam till alla lockrop från mäklarna. Stora kursrörelser kan dock användas för att öka eller minska innehavet i de utvalda aktierna. Låt mig ge ett konkret exempel från Spiltan & Pelaro Aktiv ägare fond (numera Spiltan Aktiefond stabil) som har Nibe som ett av innehaven. Under förra hösten sjönk plötsligt kursen i Nibe med över 10 % utan att det kommit någon ny information från bolaget efter en stark uppgång under hela året. Förklaringen visade sig vara att mäklarna ringt runt till ägare av Nibe och sagt att de kommer att påverkas av högre råvaropriser precis som Electrolux.
 
Problemet med den analysen var att Nibe har mycket mindre andel metallvärde i sina produkter (när en diskmaskin kostar 5000 kr kostar en värmepump 75 000 kr) samt att marknaden för värmepumpar kan liknas vid ett oligopol mellan IVT, Termia och Nibe utan större prispress när efterfrågan hela tiden ökar med ökade oljepriser. Fonden passade på att köpa på sig mer aktier och efter några veckor var kursen tillbaks till ursprungsnivån på 140 kr (efter det att mäklarna ringt till andra kunder och sagt att det är köpläge i Nibe...). Idag nästan ett år sedan står kursen i ca 210 kr.
 
Slutsats: Att lyssna på en mäklare om råd i aktieaffärer är lika dumt som att fråga sin frisör om man behöver klippa sig.
 
Med vänlig hälsning
 
 Per H Börjesson
 VD, Investment AB Spiltan

Bli medlem & gilla oss på facebook!

Få P H Börjessons nyhetsbrev "Sparrebellen" ca 10 ggr/år

Bli medlem Ja, det är faktiskt helt gratis
Årets Räntefond