Från #79

Sparrebellen Nr 79: Alla bör ha ett buffertsparande - Inför ett nytt allemanssparande

Man säger ofta att vi svenskar är ett sparande folk, men trots det har många inte något buffertsparande. Idag har en tredjedel av alla svenskar i åldrarna 16-79 mindre än 10 000 kr i buffertsparande. Det börjar bli dags att politikerna gör någonting åt det och startar ett nytt allemanssparande.

Så visst går det att stimulera fram ett sparande skattevägen. Och tänk vilka samhällsekonomiska och framförallt personliga vinster det skulle bli om man har pengar till den nya TV:n på banken istället för att tvingas betala alldeles för höga räntor till elektronikkedjans finansbolag. Jag tycker det vore ett rimligt mål att alla svenskar i vuxen ålder ska ha ett basbelopp i sparande på räntesparande eller i aktiefonder. Det om något skulle stärka det ekonomiska självförtroendet!


Redan idag uppmuntrar staten genom skatteavdrag privat pensionssparande där man kan dra av upp till 12000 kr per år. Men det är väldigt få människor som gynnas av det skatteavdraget då privat pensionssparande beskattas med inkomstskatt vid uttag. Det i kombination med att vi har ett bra pensionssystem gör att behovet inte är så stort. Ett avdrag för buffertsparande skulle göra betydligt större nytta. Förslagsvis skulle ett sparande upp till ett visst belopp, t ex ett basbelopp (44 500 kr), kunna vara avdragsgillt i deklarationen.


Men känns inte det här bekant kanske många säger? Jo då, det har funnits förut och då hette det skattesparande vilket följdes av allemanssparande och allemansfonder. Syftet då var att öka svenska folkets sparande, men även som en motvikt till debatten kring löntagarfonderna. Konceptet var att insättningarna var avdragsgilla mot inkomstskatten och sänkta skatter har historiskt alltid fungerat som en bra morot bland oss svenskar. Skattesparandet som sjösattes 1978 hade fram till 1982 attraherat 425 000 svenskar att spara i skattefonderna. 1984 lanserades Allemanssparandet och Allemansfonderna, där sparandet var befriat från reavinstskatt, men ännu inte längre kunde kvittas mot inkomstskatten. Både skattefonderna och Allemanssparandet gjorde svenskarna till ett sparande folk och 1990 fanns det 1,7 miljoner allemansfondskonton.


Niklas Larsson, Sparekonom SpiltanNiklas Larsson
Sparekonom Spiltan Fonder

 

 

 

PS 1: I avvaktan på att våra politiker tycker det här är en lika bra idé som jag, så är det bästa sättet att bygga upp en buffert genom att starta ett månadssparande. Redan små belopp i månaden blir med tiden stora pengar. (Se Miljonärskalkylatorn på www.sparklubben.se/sparfakta). DS.

 
PS 2: Om du vill ha en räntefond i ditt buffertsparande – tänk då på att avgiften har en väldigt stor betydelse. Mångfaldigt prisbelönta Spiltan Räntefond Sverige har marknadens lägsta avgift på 0,1 procent. DS

 

Bli medlem & gilla oss på facebook!

Få P H Börjessons nyhetsbrev "Sparrebellen" ca 10 ggr/år

Bli medlem Ja, det är faktiskt helt gratis
Årets Räntefond