8 maj, 2014

Sparrebellen Nr 89: Berkshire Hathaway - aktien som aldrig kan gå ned mer än 20%

Nyligen hemkommen från Berkshire Hathaways stämma i Omaha, Nebraska med Warren Buffett och Charlie Munger kan jag konstatera att aktien fortfarande är köpvärd trots att den handlas på rekordnivån 193 000 dollar. Dels har Berkshire Hathaway investeringar på ca 130.000 dollar per A aktie (aktieplaceringar i många välkända amerikanska bolag som Coca-Cola, Amx, IBM, Wells Fargo mm och en kassa på nästan 50 miljarder dollar). Dels har bolaget vinster före skatt i alla helägda dotterbolag (järnvägsbolaget BNSF, Midamerican Energy, Lubrizol, Marmon och 70 andra bolag) på ca 10.000 dollar per A-aktie som med en multipel på 10 ger ett värde på 100 000 dollar. Totalt skulle då ett verkligt värde på Berkshire vara ca 230.000 dollar per A-aktie vilket ger en rabatt på ca 16 %. Buffett har dessutom sagt att han köper tillbaka aktier vid 120 % av bokförda värden vilket motsvarar ca 160.000 dollar som innebär att aktien aldrig kommer att sjunka under denna nivå.


Om man vill ha exponering mot den amerikanska ekonomin och dollar är därför Berkshire Hathaway ett bättre alternativ än USA-fonder eller globalfonder (som normalt har ca 40 % vikt mot USA). Med ett börsvärde på 310 miljarder dollar och 24 personer på huvudkontoret går det inte att hitta ett USA-alternativ med lägre kostnader. Det finns tyvärr finansiella rådgivare som hellre rekommenderar alternativ med 2-3 % i årliga kostnader så att de tjänar mer pengar. Fatta därför ett eget beslut och köp och behåll Berkshire. För svenskar är det kanske lättast att köpa B-aktien som motsvarar en 1500 dels A-aktie och kostar ca 129 dollar.


Men med ett så stort kapital att förvalta kan man inte räkna med att Buffett kommer att upprepa sin historiska avkastning på 20 % om året. Mer realistiskt är kanske att få en avkastning på 8-14 % om året men notera att man får denna avkastning med en extremt låg risk. Även om Buffett skulle få en tegelsten i huvudet försvinner inte värdena i de noterade och onoterade innehaven. Däremot kan det bli en utmaning att investera de månatliga kassaflödena på ca 1 miljard dollar. Givetvis har Buffett unika kontakter i amerikanskt näringsliv och får telefonsamtal när riktigt stora bolag behöver kapital. Buffett fick en fråga om detta på stämman och han svarade att han trodde att Berkshire hade ett så starkt varumärke att bolaget kommer att få denna typ av affärsmöjligheter även när han inte är med längre.


Andra kommentarer från stämman:


1. Indexfond slår hedgefonder.

För 6 år sedan slog Buffett vad om en miljon dollar, med en förvaltare som är expert på att välja ut de bästa hedgefonderna, om vem som skulle få den bästa avkastningen på 10 år. Buffett valde en indexfond och förvaltaren en portfölj av de bästa hedgefonderna. Så här långt har den amerikanska indexfonden gått upp med 43,8 % och portföljen av hedgefonder 12,5 %. Det visar kanske att man skall vara försiktig med hedgefonder, som dessutom har höga kostnader, i sitt sparande. Berkshire Hathawayaktien har gått upp med ca 90 % under samma tidsperiod så hedgefondkillarna hade tur att Buffett inte valde Berkshireaktien.


2. Buffett kanske inte är en vinnare längre? 

En annan fråga som kom upp var varför Berkshire Hathawayaktien gått sämre än S&P 500 indexet de senaste 5 åren. Munger svarade att Buffett har valt ett otroligt tufft jämförelseindex då indexet inte innehåller någon skattebelastning. Berkshire betalar skatt varje år och har kvar de gamla bokförda värdena på alla onoterade bolag. Han noterade också att om en värdeökning på 60 miljarder dollar är ett misslyckande vill de ha mer av den typen av missar.


På samma sätt kritiserades Buffett under åren 1999-2000 så när aktiemarknaden stiger kraftigt har Berkshireaktien alltid svårt att hänga med. Sedan kraschade aktiemarknaden och Buffett blev hjälte när han investerat i tegelstenar, färg och mattor istället för heta internetbolag utan lönsamhet. Kritiken av Buffett idag är kanske ett tecken på att man generellt skall vara lite försiktig med att köpa mer aktier…

 

Men om ni vill sova tryggt om natten är Berkshire Hathaway fortfarande en trygg och stabil placering.


Med vänliga hälsningar

Per H. Börjesson
VD Investment AB Spiltan

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

PS 1: Buffett fick också frågan ”varför är det så få som agerar på samma sätt som dig på aktiemarknaden?” Hans svar var, att en orsak är att det tar så lång tid att bli rik med hans modell.

Läs även Sparrebell Nr 77: Varför agerar inte alla som Buffett i sitt sparande som diskuterar samma frågeställning.


PS 2: Buffett bor, verkar och har kunnande om USA. Därför har han nästan bara amerikanska aktier i sin portfölj då de ligger inom hans kompetensområde. Därför tycker jag att man som svensk skall ha en mycket stor andel av sitt sparande i svenska aktier och fonder. Dessutom har den svenska aktiemarknaden gått otroligt bra i jämförelse med många andra länder. Svenska aktier ger dessutom låga kostnader och man tar ingen valutarisk samtidigt som man stödjer svenskt företagande vilket ger nya arbetstillfällen.Bli medlem & gilla oss på facebook!

Få P H Börjessons nyhetsbrev "Sparrebellen" ca 10 ggr/år

Bli medlem Ja, det är faktiskt helt gratis
Årets Räntefond