Så här blir du rik

Alla kan bygga upp ett sparande som med tiden kan bli riktigt mycket pengar. Det svåra är att ha tålamod och disciplin. Nedan får du några exepel på vad man kan tänka på för att så småningom kunna bygga upp en förmögenhet:
Betala 10% till dig själv > 
Världens äldsta spartips är att spara 10 procent av sin inkomst. Redan i gamla Babylon 2000 före Kristus satte många av invånarna först av 10 procent av sin inkomst.
I nästan allt här i livet är det aktivitet som är framgångsreceptet. Så när rådgivaren på banken eller när PPM-rådgivningsföretaget säger åt dig att han eller hon kan hjälpa till att ”sätta fart på dina sparpengar och aktivt flytta mellan olika fonder”, tycker man spontant det låter bra.
Ett vanligt misstag vi gör är att vi glömmer bort att banken är ett vinstdrivande företag med en fantastiskt duktig försäljningskår som kallar sig rådgivare. Men precis som du läst tidigare så har inte de här rådgivarna någon spåkula som visar hur de finansiella marknaderna kommer att utvecklas imorgon eller de kommande månaderna.
Om du läser en intervju med en person som fått frågan ”Vilken är din bästa affär?” så svarar han eller hon nästan alltid ”Mitt hus eller min bostadsrätt”. Och för de allra flesta innebär det egna boendet ett riktigt ekonomiskt klipp.
När man sparar långsiktigt får man varje år avkastning även på tidigare års avkastning. Det kallas för ränta på ränta. Om man till exempel sätter in 10 000 kronor i början av året i en fond och får 10 procent i avkastning under året så har man 11 000 kronor vid årets slut.

 

Bli medlem & gilla oss på facebook!

Få P H Börjessons nyhetsbrev "Sparrebellen" ca 10 ggr/år

Bli medlem Ja, det är faktiskt helt gratis
Årets Räntefond